Jaki kamień wybrać na blat kuchenny?
Współcześnie blaty kuchenne wykonywane są z różnych rodzajów kamieni. Konsumenci mają ogromne możliwości wyboru, a co za tym idzie, mogą dowolnie aranżować kuchnię. Blaty kuchenne różnią się ceną i wyglądem, a także odpornością na wysoką temperaturę, czy wilgoć. Kamienny blat będzie jednym z najtrwalszych i najsolidniejszych elementów kuchni. Wobec tego warto zastanowić się nad wyborem materiału blatu kuchennego.
Kuchenne blaty wykonane z kamienia – czy warto się na nie zdecydować?
Obecnie blat kuchenny wykonany z kamienia naturalnego wyróżnia się najwyższym poziomem trwałości. W przypadku blatów kuchennych doskonale sprawdzi się granit, porfir oraz bazalt. Ewentualnie można także wybrać marmur, który dostępny jest w wielu licznych odmianach kolorystycznych. Dzięki temu klient z łatwością dopasuje kamień do stylu kuchni. Jednak blat kuchenny z marmuru trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed zaplamieniem czy nasiąkaniem wodą. Największą zaletą kamiennych blatów kuchennych jest wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne i działanie czynników chemicznych. Ponadto kamień jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. To wszystko sprawia, że kamienne blaty kuchenne służą przez wiele lat i zachowują bardzo dobry stan oraz wygląd.
Jaki rodzaj kamienia jest najlepszy na blat kuchenny?
Niewątpliwie najlepsze są blaty kuchenne z granitu, aczkolwiek sklepy oferują również blaty z marmuru. Jednak klient powinien pamiętać o tym, że blaty z marmuru potrzebują dodatkowych prac konserwacyjnych. Oczywiście wszystkie blaty kuchenne są odporne na wysokie temperatury. Dodatkowym ich atutem jest to, że zakłady kamieniarskie tworzą blaty kuchenne w dowolnych kształtach o różnorodnych wykończeniach. Blaty do kuchni mogą mieć powierzchnię polerowaną i szczotkowaną. We wnętrzach stosowane są zazwyczaj blaty o powierzchni polerowanej, ponieważ ułatwiają utrzymywanie czystości. Z kolei blaty o wykończeniu szczotkowanym będą idealnie pasować do kuchni w stylu antycznym.
Jak czyścić i pielęgnować blat kamienny?
Naturalnie niektóre rodzaje kamienia wymagają indywidualnych potrzeb pielęgnacyjnych, np. marmur. Wtedy wystarczy użyć specjalnych impregnatów, które umożliwią czyszczenie zabrudzeń. Natomiast w przypadku innych kamieni należy zastosować zwykłą wodę. Jeżeli blat kuchenny został zabrudzony tłuszczem, to wtedy można używać wody z dodatkiem delikatnego detergentu. Natomiast uciążliwe zabrudzenia mogą wymagać zastosowania specjalnych środków do kamienia. Poza tym ryzyko trwałego zabrudzenia powierzchni kamienia zmniejszają środki impregnujące. Pomimo tego niektórzy producenci tych środków zalecają ograniczenie ich użycia w pomieszczeniu. Przede wszystkim są to środki chemiczne, które nie mogą mieć kontaktu z żywnością.